28 Jul Πώς θα επιλέξετε το σωστό παιδικό σταθμό και πως να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί
Η επιλογή του Παιδικού Σταθμού είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ο παιδικός σταθμός, άλλωστε, είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού, άρα πέρα από την διασκέδαση και την ψυχαγωγία, οι παράγοντες ασφάλεια και υγεία είναι καθοριστικοί. Γνωρίζουμε ότι η επιλογή του καταλληλότερου παιδικού σταθμού για σας και το παιδί σας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο σίγουρα απαιτεί να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια, ώστε να κάνετε μία ικανοποιητική επιλογή. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε όταν επιλέγουμε σε ποιο παιδικό σταθμό θα πάει το μικρό μας; Διαβάστε παρακάτω τα στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.
Τώρα που έχετε πάρει την απόφαση να ξεκινήσετε το «ταξίδι εξερεύνησης του κόσμου των παιδικών σταθμών» απαλλαχτείτε από τις ενοχές που μπορεί να σας κυριεύουν και ξεκινήστε με «πυξίδα» σας τα 5 Χ- Χρόνος, Χώρος, Χημεία, Χαρά, Χαμόγελα. Προτού ξεκινήσετε την έρευνά σας, κάντε ένα μίνι συμβούλιο με τον συντροφό σας και αποφασίστε αρχικά τι εσείς επιθυμείτε για το δικό σας το παιδί. Σκεφτείτε τι θέλετε και τι δεν θέλετε. Αν λοιπόν δεν έχετε κάποια σύσταση, που μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή σας ενα από τα βασικότερα κριτήρια, που πρέπει να βάλετε για μείωση του καθημερινού άγχους, εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και για να διασφαλίσετε την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση του παιδιού σας, είναι η κοντινή απόσταση του παιδικού σταθμού από το σπίτι σας ή τον εργασιακό σας χωρο. Επιλέξετε την περιοχή που σας εξυπηρετεί, π.χ. κοντά στο σπίτι σας ή κοντά στη δουλειά σας. Ξεκινήστε λοιπόν την έρευνα αγοράς με τους παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή που επιλέξατε και αν δεν σας ικανοποιήσουν, διευρύνετε την έρευνα σας και σε άλλες περιοχές.
Επισκεφτείτε διάφορους παιδικούς σταθμούς και συγκρίνετε. Μην αποφασίσετε να κινηθείτε την τελευταία στιγμή. Θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο μέχρι να καταλήξετε στον παιδικό σταθμό που σας ταιριάζει. Φροντίστε η επίσκεψη σας να είναι προσυνεννοημένη ώστε να μην έχετε πίεση χρόνου. Σε αυτό το στάδιο επιλογής, κάντε όλες τις ερωτήσεις που σας ενδιαφέρουν και παρατηρείστε τους χώρους. Δείτε τους χώρους και αν χρειάζεστε σχολικό ζητήστε να δείτε τα σχολικά λεωφορεία, που μεταφέρουν τα παιδιά. Στην επίσκεψή σας στο σταθμό, ζητήστε να σας δείξουν τις αίθουσες, τις τουαλέτες, την κουζίνα, το χώρο που αλλάζουν τα μωρά, τον κήπο και ελέγξτε κάθε χώρο για καθαριότητα και ασφάλεια. Έχει πυρασφάλεια; Έχει αντισεισμική πρόβλεψη; Η θέρμανση είναι ικανοποιητική; Ο χώρος είναι καθαρός; Αν παρασκευάζεται εκεί φαγητό, δείτε τους χώρους παρασκευής του.
Σκεφτέιτε εαν οι ώρες λειτουργίας ικανοποιούν τις ανάγκες σας, αν ο παιδικός σταθμός είναι ολοήμερος και διαθέτει φύλαξη πέραν του ωραρίου. Πληροφορηθείτε για τις χρεώσεις, και τους κανονισμούς. Μάθετε για την αναλογία παιδιών/προσωπικού, πόσα άτομα στελεχώνουν κάθε τμήμα παιδιών, πόσα παιδάκια υπάρχουν σε κάθε «τάξη» και για τον τρόπο λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα προσόντα των νηπιαγωγών. Επίσης, πρέπει να δείτε το παιδαγωγικό υλικό. Μάθετε με τι δραστηριότητες απασχολούνται τα παιδιά, τι παιχνίδια παίζουν, τι φαγητό τρώνε στο κυρίως και τα ενδιάμεσα γεύματα, εάν υπάρχει κάποιο ειδικό διαιτολόγιο, πόσο συχνά γίνονται συγκεντρώσεις γονέων και τέλος σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθείτε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
Το τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι αναμφίβολα η ευτυχία του παιδιού σας – γι αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα νιώθει άνετα και θα ταιριάζει στο νέο περιβάλλον. Λάβετε υπόψη την ηλικία και προσωπικότητα του παιδιού σας: τι είδους παιδικός σταθμός θα του ταίριαζε καλύτερα; Σκεφτείτε εάν ο παιδικός σταθμός που σας ενδιαφέρει θα ταιριάξει στο παιδί, εάν θα είναι χαρούμενο και θα διασκεδάζει. Πιστεύετε ότι θα δέχεται τα σωστά ερεθίσματα; Παρατηρείστε στην επίσκεψη σας εάν δείχνει το προσωπικό πραγματικό ενδιαφέρον και φιλική συμπεριφορά στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε τα «πρόσωπα» του παιδικού σταθμού! Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και τη χημεία σας με τους ανθρώπους του! Αξιολογήστε το «κλίμα» του σταθμού στην επίσκεψή σας, νιώστε τον χώρο. Υπάρχει στοργή και αγάπη ή μήπως αδιαφορία; Υπάρχει ένταση; Τα παιδιά είναι χαρούμενα; Είναι ελεύθερα ή στρατωνισμένα; Επιτηρούνται στο ελεύθερο παιχνίδι; Αισθάνεστε άνετα μέσα σ’ αυτόν τον χώρο; Πώς σας φαίνονται οι ανθρώπινες σχέσεις;
Φθάνετε στο σημείο να νιώθετε σίγουροι για την απόφασή σας, καθώς και την επιλογή του παιδικού σταθμού. Συζητήστε τη διαδικασία της προσαρμογής στον συγκεκριμένο χώρο. Προγραμματίστε τη δουλειά σας γιατί πιθανόν να σας χρειάζεται λίγη άδεια για να προσαρμόσετε σταδιακά το παιδί σας. Η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή του παιδιού.
Η προσαρμογή ειδικά στις μικρές ηλικίες είναι σημαντικό να γίνεται σταδιακά. Ιδανικότερο θα ήταν το παιδί να αρχίσει με μια έως δυο ώρες γνωριμίας με το νέο περιβάλλον και σταδιακά να φτάσει στο ζητούμενο χρονικό διάστημα. Σ’ αυτές τις μικρές ηλικίες της προσχολικής εκπαίδευσης το παιδί φοβάται ότι θα αποχωρισθεί το περιβάλλον του σπιτιού του και τα αγαπημένα του πρόσωπα μόνιμα και όχι προσωρινά. Ο φόβος αυτός καλλιεργείται επειδή η λογική σκέψη του παιδιού σ’ αυτήν την ηλικία δεν έχει ακόμα ωριμάσει και δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα πράματα με αντικειμενικότητα και σταθερότητα. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας θα έλθει μέσα από την καθημερινότητα, ποτέ όμως με ψέματα ή με την εξαφάνιση των γονιών. Φανταστείτε ένα παιδί που έχει συνδυάσει στο μυαλό του την εξαφάνιση των γονιών με το σχολείο. Φαντάζεται δηλαδή ένα σχολείο – τέρας που καταβροχθίζει τη μαμά και το μπαμπά. Αυτό σίγουρα δεν θα βοηθήσει την διαδικασία προσαρμογής.
Είναι σημαντικό κατά την περίοδο της προσαρμογής να μην καθυστερείτε πολύ την αναχώρησή σας απο τον παιδικό σταθμό, εάν βλέπετε ότι το παιδί σας κλαίει και δεν σας αφήνει να φύγετε. Απο την στιγμή που ξέρει ότι θα φύγετε, θα κλαίει μέχρι τη στιγμή που θα γίνει αυτό. Τις περισσότερες φορές, λίγα λεπτά μετα την αναχώρηση του γονιού, τα παιδιά σταματούν αμέσως να κλαίνε. Αποχαιρετήστε το με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Έτσι θα καταλάβει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μην περιφέρεστε τριγύρω του, το παιδί θα καταλάβει το άγχος σας και θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει.
Όσο πιό σίγουρος νιώθει ο γονέας για το ότι το παιδί του θα προσαρμοστεί και θα έχει ευκαιρία να περάσει καλά με τα άλλα παιδάκια, τόσο πιό άνετα θα νιώσει και το ίδιο το παιδί. Εάν όμως ο γονέας είναι αγχωμένος ή αμφιβάλλει για το εάν είναι έτοιμο το παιδί του, τοτε το ίδιο το παιδί θα αισθανθεί αυτή την ανησυχία – κάτι που θα το δυσκολέψει στην προσαρμογή του στον χώρο.
Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει θετικά αν και εσείς το πιστέψετε. Πιστέψετε στο παιδί σας και δείξετε του ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να κάνει θετικές αλλαγές.
Καλή επιτυχία!!!