Παι(χνί)δι

Παι(χνί)δι

Η Σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού

Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, την πιο αγαπημένη δραστηριότητα τους, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Ως μία από τις σημαντικότερες ασχολίες του παιδιού, το παιχνίδι αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης και μάθησης.

Από βρέφος ακόμη, το παιδί ξεκινάει την εξερεύνηση του κόσμου μέσα από το παιχνίδι. Οι κουδουνίστρες, τα μαλακά ζωάκια είναι τα πρώτα παιχνίδια μέσα από τα οποία το παιδί αρχίζει να εξερευνά το περιβάλλον και το σώμα του. Στη νηπιακή ηλικία, το παιδί περνάει στα “αυτοδιδακτικά” παιχνίδια, όπως συναρμολογούμενα και κούκλες με τα οποία μαθαίνει να κάνει συνδυασμένες κινήσεις ματιών και χεριών και αρχίζει να ξεχωρίζει τις μορφές, τα μεγέθη και τα χρώματα. Ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση της ηθικής και συναισθηματικής πλευράς έχουν οι κούκλες και τα ομοιώματα ζώων. Το παιδί προστατεύει και φροντίζει την κούκλα του, βιώνει γεγονότα και καταστάσεις, μέσω ενός φανταστικού φίλου. Αργότερα, τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με ομαδικά παιχνίδια, όπως τα επιτραπέζια. Με τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά ικανοποιούν την ανάγκη τους για δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων. Επιπλέον, μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά.

Το παιδί επωφελείται από το παιχνίδι σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης του. Στο βιο-σωματικό τομέα το παιχνίδι ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα, τα μέλη του σώματος του και τις κινήσεις του. Στο νοητικό τομέα , το παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης της προσοχής, της κρίσης, της μνήμης και της φαντασίας. Στο συναισθηματικό τομέα το παιχνίδι αποτελεί το κυριότερο μέσο για την έκφραση των συναισθημάτων ( χαράς, ζήλιας, λύπης). Με το παιχνίδι το παιδί εκτονώνεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται. Στο κοινωνικό τομέα μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσεται η δεξιότητα κοινωνικοποίησης του παιδιού. Το ομαδικό παιχνίδι αναπτύσσει τις αρετές της συνεργασίας , της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού. Το παιδί μαθαίνει να εφαρμόζει κανόνες , να σέβεται τους συμπαίκτες του, να περιορίζει τα εγωιστικά του ένστικτα και ασκείται στον αυτοέλεγχο και στην αυτοπειθαρχία.

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για το παιδί θα πρέπει οι γονείς να βρίσκουν χρόνο να παίζουν με τα παιδιά τόσο για τα ίδια όσο και για τους εαυτούς τους. Θα βοηθηθεί την σχέση τους και το παιδί θα σεβαστεί και θα εκτιμήσει τον γονέα περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το παιχνίδι θεωρείται και χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ως διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο για τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό καθώς παίζουμε με τα παιδιά να εμπλουτίζουμε τις ιδέες του παιδιού και να του δίνουμε νέα ερεθίσματα χωρίς όμως να παρεμβάλλουμε τη δική μας λογική σκέψη και το ρεαλισμό. Καθοδηγώντας και λέγοντας συνεχώς στο παιδί πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα (λογική) καθώς αυτό παίζει, επηρεάζουμε αρνητικά την αξία και το σκοπό του παιχνιδιού. Αντίθετα, διασκεδάζοντας μαζί του και εκτιμώντας το γι’ αυτό που είναι, προσφέρουμε τα καλύτερα εφόδια για τη σωστή του ανάπτυξη.

Χαρείτε την παρουσία του παιδιού στη ζωή σας, παίζοντας μαζί του συχνά και επιβραβεύοντάς το στις προσπάθειές του. Δώστε του, λοιπόν, ευκαιρίες για δημιουργικό παιχνίδι και ευχάριστες στιγμές!!!